Protein och träning

proteinpulver

När man tränar intensivt så blir musklerna skadade. För att dessa sedan skall kunna läka och bli ännu bättre än tidigare så krävs det att man har ätit tillräckligt och av rätt saker. Kroppen behöver nämligen stora mängder protein.

Tillräckligt med protein

Det rekommenderade dagliga intaget av protein är 0,8 gram per kilo kroppsvikt. Detta är dock bestämt för att passa så många olika människor som möjligt. Det skall inte vara för lite så att någon mår direkt dåligt av att få för lite eller för mycket så att någon tar skada av det. En normal svensk sägs dock äta lite drygt ett gram per kilo kroppsvikt och dag.

Om man tränar mycket och bygger muskler så är det dock inte otroligt att man behöver äta betydligt mer protein än så. Då kan råden från forskarna ligga någonstans mellan 1,6 och 2 gram per kilo kroppsvikt och dag. Mer eller mindre beror på om man tränar styrka eller uthållighet. Kraven är som sagt större när man ”sliter på musklarna”.

Tillskott

Många väljer att öka på sitt proteintilltag genom att äta proteintillskott av olika slag. Proteinshake är bland de vanligaste lösningarna och kan vara gjort av många olika saker. Bland annat mejeriprodukter, ägg och kött men även vissa växter. Idag finns det även många vanliga matprodukter med höga proteinhalter. Bland annat kvarg har ridit på den vågen.

Vegetarian

Om man är vegetarian så gäller det att äta en varierad kost så att man får i sig tillräckligt med protein. Detta är inte speciellt svårt om man äter tillräckligt med baljväxter och produkter så som quorn och tofu. Även nötter kan vara vara en bra proteinkälla.

Tränar man så kan det som sagt vara så att man kan behöva mer protein än vad man normalt sett får i sig i maten, då kan det vara givande att ta tillskott. Alternativen är många och kan vara baserade på proteiner från bland annat ris, hampa eller till och med pumpakärnor. Känner man att det är viktigt att veta exakt vart proteinet kommer ifrån så går det att läsa i majoriteten av alla fall och gör det inte det så kan man alltid bara välja en annan produkt där denna information tillhandahålls. Som tillverkare förstår man nämligen hur viktigt det är för exempelvis en vegetarian eller vegan att ha vetskap om de olika beståndsdelarnas härkomst, eftersom de annars kan komma att strida mot olika individers ideal.

Vanlig mat

Tillskott kan vara ett mycket enkelt sätt att få tillräckligt med protein i sin diet. Det bästa är dock att se över sin diet och hur man annars kan få i sig mer protein genom en balanserad diet. Svenska dagbladet har en artikel som går riktigt på djupet inom detta området. Rent generellt så är dock livsmedel som kyckling och ägg riktiga storfavoriter bland dom med en riktigt hög träningsdos, eftersom detta helt enkelt är extremt nyttig och proteinrik mat. Gillar man dock inte dessa livsmedel eller har valt att undvika dom av någon annan orsak så finns det dock många andra goda alternativ att falla tillbaka på.