Ett aktivt val

Kroppen behöver tre viktiga komponenter för att vara så välfungerande den bara kan. Rätt kost, en god sömn och en aktiv livsstil, eller träning som det vanligen kallas. Det är inte alla som gillar att röra på sig, att välja att träna framför en kväll i tv-soffan. Men med rätt träning kan vi hjälpa vår kropp att hålla många och långa år framöver. Människan är en i grunden aktiv varelse som är i behov av en viss dos träning för att vara välfungerande.

Löpning

Börja träna

Börja i liten skala

Har du inte tränat tidigare är det inte alltid så lätt att komma igång. Det som är viktigt då är att börja i liten skala och göra det till en rutin, en vana som man fortsätter med framöver. Vissa bestämmer sig för att komma igång, sätter allt för höga krav, och gör ett schema med träning 4 gånger i veckan. Dessvärre brukar dessa scheman vara svår att hålla och det är lätt att man efter ett par veckor ger upp och går tillbaka till sin ”normala” vardag. Planera därför in träning 1 gång per vecka till att börja med, och gör det till en vana. När du tränat så i ett par månader och du känner att det fungerar, planera in en träningsdag till och se om det går att hålla. Genom att smyga in träningen successivt är det lättare att den blir av och det är lättare att planera in den i din övriga vardag.

Träning

Rätt typ av träning

Det som också är viktigt är vilken typ av träning du väljer. Försök att satsa på en träningsform som du gillar, som du känner att du får mycket energi av, då är det lättare att du kommer att klara ditt schema och att träningen blir en del av vardagen. Bra träningsformer att börja med är promenader, löpning eller planerade pass på ett gym. Sätt dig ner och tänk ut vilken träningsform du tror passar dig, inte vad du bör gå på, utan faktiskt vad du skulle vilka gå på. Är du en person som gillar dans finns det idag många roliga pass på gym som har dans, som bland annat zumba, afrikansk dans eller jazz.

Välja rätt tidpunkt

Tidpunkten du väljer för din träning är också viktig. Är du en morgontrött person kanske det inte är optimalt att planera in en promenad innan frukost som första träningsform. Då kanske det passar bättre att boka in ett pass på kvällstid då du är piggare och mer mottaglig för träningen. Är du en småbarnsförälder med lite tid för dig själv? Då kanske det är optimalt att planera in en träning i anslutning till lunchen så att du gör bort träningen på dagen, då du är på arbetet, och inte behöver ta dyrbar tid hemma.