Vardagsträna för att undvika ryggproblem

Idag tillbringar många av oss i genomsnitt fyra timmar i veckan på gymmet. Men vad väldigt få faktiskt känner till är att det inte är tillräckligt för att undvika framtida ryggproblem. Därför är det väldigt viktigt med enkla rörelser och vardagsträning för att förebygga dessa problem och smärtor.

Naprapatiska är en av världens största naprapatkedjor som har uppmärksammat detta problem. De har skrivit en mycket intressant artikel om just stillasittande och ryggproblem samt hur man undviker det. De tipsar bland annat om att det är viktigt att stretcha i början och slutet av dagen, att man ska stå upp när man kan (som i tunnelbanan, på bussen eller medan man jobbar) och om att man, när man tränar, inte ska göra det sittande.

Ryggont

Det finns även andra förhållanden som kan vara underliggande faktorer för ryggproblem och dessa kan finnas i din vardag. Om du till exempel tränar hårt eller lyfter tungt i ditt arbete kan det hända att du dragit på dig en mindre ryggskada som du inte alltid behöver märka av i vardagen. Men den kan med tiden utvecklas till ett smärtsamt och kroniska ryggbesvär. Du kan enkelt förebygga dessa med rätt träning. Det är viktigt att ta vikter och belasta kroppen rätt när man styrketränar, annars kommer man att få problem istället för att vara hälsosam.

En vanlig orsak till ryggsmärtor är din kroppshållning. En dålig hållning kan mycket väl påverka hur du belastar din rygg både när du sitter stilla samt när du tränar eller arbetar. Många som har kontorsarbeten sitter ofta fel eller använder inte ergonomiska stolar och skrivbord vilket är en vanlig orsak till ryggsmärtor. Värken kan då bero på försvagade bålmuskler vilka du då behöver träna upp för att bygga upp ryggmusklerna och lindra problemet. Man spänner gärna axlar och vrider nacken konstigt när vi sitter länge framför datorn. Ett bra alternativ är att skaffa ett skrivbord som är höjbart. Då kan man spendera en stor del av sin arbetsdag ståendes. Det är betydligt bättre för kroppen. Se bara till att ha en bra sula i skorna och gärna en mjuk gummimatta under fötterna.

Om du redan idag är medveten om att du har ryggproblem eller till och från känner av ryggsmärtor är det en god idé att boka en tid hos en naprapat som hjälper dig med dina problem och samtidigt också ger dig råd. Naprapaten kan hitta orsaken till dina besvär och berätta vad du måste göra för att bli frisk igen. Ibland behövs flera behandlingar men vissa gånger hjälper det med bara ett-två besök och sedan lite stretchövningar som man kan göra hemma.

Vår statiska vardag har gjort att allt fler får problem med ryggen, speciellt upp i åldrarna. För att förhindra det behöver vi vara med aktiva så att ryggen får arbeta. Att promenera några dagar i veckan, helst varje, kommer att göra under för hållningen och kroppens muskler. Vi är byggda för att röra på oss och musklerna kan faktiskt bli ”kortare”, det vill säga dra ihop sig, om man inte använder dem vilket kommer att göra en ännu mer orörlig. Därför är det bra om man kan vara ute och röra på sig lite grann varje dag. Det handlar inte om att skapa ett strikt schema för resten av livet: den träning som blir av är alltid mycket bättre än den som inte uteblir.