Hudvård för en aktiv livsstil

Träning är bra för kroppen. Som bekant stärker fysisk träning allt från skelettet till muskler, leder och inre organ. Samtidigt är träning en belastning och det är genom balansen mellan belastning, näringsintag och återhämtning som vi blir starkare. En del av kroppen som påverkas av träning är huden. Å ena sidan mår huden bra av träning. Porerna öppnar upp och cellförnyelsen stimuleras. Det hjälper till att ge en härlig naturlig lyster och bidrar till bibehållen elasticitet längre upp i åldrarna. Å andra sidan finns det vissa tillfällen där träningssituationen sliter på huden. Detta du bör ha i åtanke på ett tidigt stadium.

Träningsrelaterad hudproblematik

Ett exempel på hur din träning kan slita på huden är helt enkelt genom att du som tränar tenderar till att tvätta dig oftare än genomsnittet. Och överdrivet tvättande kan dels verka uttorkande och dels nöta på huden mekaniskt. Ännu mer extremt är denna typ av problem för den som simmar och tillbringar mycket tid i klorhaltigt vatten. Det kan ibland också ge upphov till saker som utslag, finnar eller liknande. Även du som tar kosttillskott i form av till exempel proteinpulver kan uppleva att huden reagerar med orenheter och acne. Kanske i samband med att du håller på att bygga muskler.

Grunda med goda rutiner

Grunden för en stark och frisk hud ligger i sunda dagliga rutiner. I kombination med fysisk träning har du då goda förutsättningar att uppnå riktigt bra hudkvalitet. Din hudvårdsrutin bör bestå av två ritualer. En på morgonen och en på kvällen. Dessa inkluderar varsam och grundlig rengöring, återfuktande och närande produkter samt specialprodukter för läppar och ögonområdet. Med jämna mellanrum kan du även inkludera en behandling med exfoliering och ansiktsmask. Alla produkter ska vara anpassade efter din hudtyp. Numera finns det ett stort utbud online av bra hudvård. Så du slipper gå runt i fysiska butiker för att handla.