Oväntade effekter av träning

Folk tränar av många olika anledningar, men det är inte alltid vi är förberedd för resultaten vi får vid sidan av de fördelar vi är ute efter. Detta är inte att säga att vi bör sluta träna, men att vara medveten om vad man får på köpet innan kan vara bra för att veta vad det är som händer och hur man sedan hanterar det.

Löpnings koppling till diarré

Löpning är en av de mest populära träningsformerna idag. Många börjar med det för att det inte krävs mycket utrustning eller annan träning, och det är något man kan göra i sin egen takt. Som man blir mer erfaren, kan springa längre distanser och pass kommer man dock blir mer och mer bekant med något man i löpningskretsar kallar för löparmage. Detta är främst något som händer under längre pass och medan det inte finns en definitiv anledning till detta anser många att det delvis är mekaniskt och en effekt av de upprepande stötarna och vibrationerna kroppen utsätts för under tiden.

Brösten krymper ju mer tränad man blir

Målet med mångas träning är ju specifikt att gå ned i vikt och bli mer vältränad. I grund och botten är det ju fettförbränning som då är målet, tillsammans med uppbyggnaden av musklerna. Och har man inte tänkt på att brösten till stor del består av fett kan man bli chockad över att brösten kan drastiskt börja krympa som man tränar. Denna är effekt kan man också börja se väldigt tidigt då fettet verkar ha lätt att förbrännas just där. Ser man således bilder av vältränade kvinnor som ändå har stor byst kan man ofta anta att bröstoperationer har varit inblandade.

Ofantliga mängder svett

Svett är kroppens sätt att reglera temperaturen. Aktivitet ökar kroppstemperaturen och kroppen fungerar egentligen endast korrekt i ett väldigt snävt temperaturspektrum. När vi svettas är detta bara en halva av nedkylningsprocessen, den andra är när svetten avdunstar och tar med sig värme. Ju mer vältränad man blir desto snabbare reagerar kroppen med att börja svettas för minsta lilla fysiska aktivitet. Den har helt enkelt vant sig vid hög ansträngning och väljer att tro att all ansträngning till slut kommer att komma upp i den förväntade nivån. Resultatet är då att man svettas mycket och som respons till väldigt lätt ansträngande aktiviteter.