Träna med svagt hjärta?

träning_446251636

Fysisk träning är i de flesta fall bra för oss och i regel är det något vi bör göra delvis för att just stärka hjärtat. Detta betyder dock inte att någon som genomgår hjärtrehabilitering kan hoppa på och träna vad som helst eller hur som helst.

Detta måste göras med en hel del kunskap om sin situation. En stor del av denna artikel är skriven efter råd hämtade från Centralsjukhusets Kristianstads webbplats.

De rekommenderar först och främst till de som genomgått operationer på hjärtklaffar eller kranskärl att vara varsam med att bära eller lyfta tyngre saker under de första 8 veckorna så bröstbenet får en chans att läka. Många rekommenderar att man inte bär saker tyngre än 1 kg.

Under den första tiden är promenader ett väldigt bra sätt att komma igång med fysisk aktivitet. Man bör så klart börja lugnt och bara öka som man känner att man orkar. Upplever man obehag är det ofta bäst att sänka tempot eller stanna av och vila.

Vardagsaktiviteter kan allmänt vara fördelaktiga och även saker som trädgårds- och hushållsarbete kan fungera som träning. Men gör man detta under de första veckorna ska man naturligtvis fortfarande hålla sig till regeln att inte bära eller lyfta tunga saker.

Som man tar sig längre och längre i rehabiliteringen kan man även börja med andra mer vanliga träningsaktiviteter. Cykling är något som många tar upp i dessa fall och ett tips är att skaffa sig en elcykel. Då spelar det ingen roll om man är en bit bort från hemmet om man börjar känna sig trött. Man tar helt enkelt hjälp av elmotorn för att lösa det problemet. Är man beredd på att lägga ut en slant på en sådan kan man få stor användning för den i rehabiliteringsprocessen.