På gymmet

Att börja på ett nytt gym känns alltid lite pirrigt. Man vet inte riktigt vilken atmosfär det här, hur alla maskiner fungerar och huruvida man kommer att passa in.

Vi kan förklara lite allmän gymmiljö som gymmet och du borde sträva efter för att det ska bli så trevligt som möjligt. Det finns en massa saker att fundera över när man väljer gym och när man väl har valt får man hoppas att de lever upp till detta:

Renlighet

Ett smutsigt gym är ett dåligt gym. Det ska vara noggrant städat och maskinerna ska se rena och hela ut. Ansvaret för städningen ligger delvis hos besökarna. Efter att du har använt ett redskap eller maskin ska du torka av den helt så ingen ska behöva dela svett med dig. De brukar finnas våtservetter eller sprayflaskor med desinfektionsmedel runt om i lokalerna som man använder sig av.

I ett gym bryter man ned immunförsvaret lite grann genom hård träning, därför är det extra viktigt att det är väldigt rent. Annars löper man risk att sprida smittor och sjukdomar.

Säkerhet

Det ska finnas tydliga nödutgångar från lokalen. När man hanterar stora vikter ska det finnas personal till hands som går ronder i lokalen. Om någon skadar sig eller har problem med ett verktyg ska personalen kunna se detta och komma till undsättning.

Kolla upp vilka licenser och certifiering som gymmet och dess personal har. Kanske är någon utbildad inom hjärt- och lungräddning? Det ger en väldigt trygg bild när någon tagit sig tiden att lära sig rädda liv. De kanske har gått flera program och kurser inom kostvetenskap och hälsa? Då kan du vara säker på att få bra tips när du frågar om mat och träning.

Respekt

Respektera de andra besökarna. Vissa kanske är väldigt överviktig. Stå inte och stirra, peka, eller skratta när de gör fel eller kämpar på motionsbanden. Var hellre stolt över dem att de har bestämt sig för att bli hälsosam!

Man stirrar inte på folk med de arbetar, titta rakt fram eller ned på golvet om du inte kan hålla dig från att titta på andra. De gör resten av besökarna nervösa och illa till mods.

Om en person använder en maskin har de rätt att fortsätta använda den tills de är färdiga. De behöver inte gå ifrån maskinen när de är mellan repetitioner och du ska inte tvinga dem att göra det. Man behöver vila mellan repetitioner men inte så mycket så pulsen går ned, därför sitter många kvar på maskinerna utan att använda dem.