Rätt utrustning för cykling

Cykel hjälm

Cykling är en aktivitet som passar såväl för motion som för seriösare träning. Det är en utmärkt form av ansträngning, vare sig du vill få en piggare och mer välmående vardag, gå ner i vikt, förbättra din kondition eller bara ta hand om din hälsa på ett bra sätt. Tack vare den skonsamma utövningen, utan tuffa stötar och bra nivåanpassning utifrån dina egna förutsättningar, är cykling en aktivitet som passar i alla åldrar och oavsett tidigare träningsbakgrund.

Att komma igång och börja cykla är inte alls svårt. Däremot finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på innan man ger sig ut – speciellt om man ska ut och cykla i trafiken. Även om du själv är säker på din cykel är det inte säkert att gångtrafikanterna och bilisterna har samma kontroll. Därför är det viktigt att ha rätt utrusning för cykling, där cykelhjälmen är nummer ett. Näst efter själva cykeln är den det absolut nödvändigaste. Att ha en hjälm kan många gånger vara skillnaden mellan liv och död. Idag finns det många bra och professionella cykelhjälmar med minimal vikt och bra ventilation.

Kom också ihåg att utrusta cykeln med cykellampa, så att du kan cykla även efter mörkrets inbrott. Att ha en lampa på cykeln tillhör också en av säkerhetsåtgärderna och gör att du både ser och syns. Placera därför gärna en lampa både fram- och baktill på din cykel.

Slutligen ska du komma ihåg att klä dig rätt. Det finns många olika cykelkläder och skydd och i trafiken kan det många gånger vara lämpligt att klä sig med knä- eller armbågsskydd, men också solglasögon om det är en solig dag, så att du slipper bländas. Utöver det finns det bra cykelkläder och cykelskor, särskilt framtagna för just denna aktivitet och den rörelseform det innebär. Vad man ska införskaffa i klädväg är individuellt, men så länge du har hjälmen på huvudet är det upp till dig själv vilka tillbehör du känner att du behöver i din träning. Kör hårt!