Stöd när du tränar

Att röra sin egen kropp är naturligt, men ändå är det många som rör sig fel. Det är ett vanligt problem när man tränar att man felbelastar och på så sätt skadar sig själv.

Kompressionskläder

Bra blodcirkulation är viktigt för att kroppen ska orka med de hårda träningspassen. Detta tränar man delvis upp genom att röra på sig men man kan också ta in lite extra hjälp. Kompressionskläder och stödstrumpor klämmer åt runt kroppen och ökar blodcirkulationen. Cirkulationen håller kroppen varm och en varm kropp är en mjuk kropp, och en mjuk kropp skadar sig mindre än en stel. Kläderna ökar också stabiliteten och sägs vara bra för återhämtningen och motverka träningsvärk.

Fotstöd

Vi använder fötterna hela dagarna men ägnar dem väldigt lite tanke. Vi köper skor vi tycker är snygga och som sitter bra. Men egentligen har vi alla olika sätt att gå på och det betyder att många av oss inte ska gå runt i massproducerade skor. Det bästa man kan göra för foten är att skapa en specialanpassad sula. Detta görs oftast hos fotspecialister, Akilles är ett exempel. Där ritar de av din fot och tar reda på hur du belastar den. Belastar du fel så skapar dem en sula som ska korrigera detta och ge dig ett mer naturligt och hälsosamt steg. Det är ett väldigt viktigt stöd när man rör mycket på sig.

Stödbälten och gördel

När man lyfte vikter är det essentiellt att man arbetar med kroppen på rätt sätt för att inte skada sig. Man måste ha bra styrka i kroppen och inte böja eller spänna sig fel. För viktlyftare är det därför bra att införskaffa ett stöd för magen och korsryggen. Sådana gördlar håller in området och håller det spänt så det är lättare att lyfta vikter utan att skada sig. Ett stödbälte ger stabilitet och avlastar samtidigt ryggraden. Ju tyngre vikter du lyfter, desto bredare bälte ska du ha för bra effekt.