Välj rätt pulsklocka

För många som tränar löpning kan en pulsklocka vara en ovärderlig hjälp. Det gäller både nybörjare och elitlöpare. Anledningen är att forskning visar att varierad träning ger bäst resultat och just pulsklockan kan bidra till att skapa den variationen.

Leende kvinna med pulsklocka

Pulsträning kan låta komplicerat men är i praktiken ganska enkelt. Det som krävs är en pulsklocka, ett bröstband och att du känner till din maxpuls. För att räkna ut din maxpuls kan du ta 220 minus din ålder. Är du 40 år gammal kommer din maxpuls alltså att ligga på 180 slag per minut. Maxpulsen är dock också genetisk, varför variationer på plus eller minus 25 slag kan förekomma.

Sedan tränar du helt enkelt på olika intensitetsnivåer i förhållande till maxpulsen. Vilken nivå du ligger på får du reda på genom pulsklockan. Det tillhörande bröstbandet spänner du runt bröstkorgen och det registrerar de elektriska signalerna från hjärtat. Dessa skickas sedan vidare till den pulsklocka du använder – eller till en kompatibel smartphone. Pulsklockan visar dig vad din puls ligger på och du kan då antingen öka eller minska intensiteten beroende på vilken typ av pass du vill köra. Du märker också sådant som om du går alltför hårt ut i början av ett träningspass, samt om du tar det för lugnt under ett intervallpass som ska vara intensivt.

När du väljer pulsklocka ska du framförallt tänka på att välja en där du kan ställa in din egen maxpuls, skriver Testfakta. Kan du inte det, finns risken att dina resultat inte blir korrekta – särskilt om du skulle ligga utanför normen. Bröstbandet bör också kännas bekvämt. De billigaste varianterna tenderar att vara av plast och kan skava. Om du ofta tränar med andra som använder pulsmätare bör du välja ett bröstband och pulsklocka med kodad signal så att din klocka inte plockar upp fel signaler.

En erkänd tillverkare av GPS- och pulsklockor är Garmin. Du hittar flera av deras mest populära pulsklockor hos Sportamore. Forerunner-serien är särskilt populär och de dyrare modellerna är riktigt avancerade. Forerunner 920XT kan till exempel komma med förutsägelser om förväntade tävlingstider samt ge återhämtningstips.

För de flesta är dessa overkill. Det räcker med en enklare model som Forerunner 15, som ger dig information om tempo, sträcka, puls och kalorier. Det är nog för att du ska kunna effektivisera din träning.