Träning och kost

Träning är en viktig del i välmåendet, men om man inte också satsar på att hålla en bra kost kommer man alltid kämpa med att göra framsteg. Beroende på vilket mål man har med träning kan kosten spela en ännu större roll än många först tror.

Anledning till varför personer tränar kan variera en hel del beroende på vem man frågar. Somliga gör det för att bli starkare, snabbare eller smidigare. Andra tränar för att bli bättre inom en speciell disciplin. En sak som dock är allt vanligare är att träna för att gå ned i vikt.

Att gå ned i vikt är något som nästan alltid bör uppmuntras. Övervikt är som bekant ett väldigt vanligt samhällsproblem idag, och de som faktiskt tar steget att nå en mer hälsosam vikt förtjänar all hjälp de kan få. Men detta är inget man kommer att enkelt kunna uppnå om man bara börjar träna men hoppar över att förändra kosten.

Exakt hur fördelningen mellan dessa är vad gäller viktnedgång finns det kanske inte ett enkelt svar på, men det finns väldigt kunniga personer inom områden som uppskattat att kosten kan vara så mycket som 70-80 procent av just viktnedgång.

Till att börja med måste man se till att kroppen får i sig allt den behöver för att göra sitt jobb. Vitaminer och mineraler är två väldigt viktiga grupper inom detta och det finns mycket man kan behöva lägga till på matschemat för att tillgodose detta behov. Har man dock någon form av matallergi eller andra dietrestriktioner kan man behöva vända sig till kosttillskott för detta. Butiker som Greatlife säljer alla möjliga vitaminer och mineraler kan då kan titta på.

Det grundläggande du behöver få i dig för att klara av träningen och må bra är fett, protein, kolhydrater och vitaminer. Vad gäller fett är bra exempel på detta nötter, fet fisk, avokado, smör och ägg. Kolhydrater kan bestå av olika grönsaker men också potatis, bönor, fullkornspasta och fullkornsris. Exempel på proteiner du bör få i dig är kyckling, rött kött, fisk (både fet och mager), ägg, mjölk och ost. Att äta så naturligt som möjligt är det bästa, undvik processad mat. Mängden mat beror på vad ditt mål är, är det att bygga muskler eller gå ned i vikt. Om du vill bygga muskler är det viktigt att energibehovet är lika mycket in som ut samt eventuellt ett litet överskott.