Ut i spåret

Förr i tiden var löpning något som i princip bara professionella idrottsmän ägnade sig åt. Att som ”vanlig dödlig” ge sig ut i spåret var något som tillhörde ovanligheterna. Idag är löpning något av en folkrörelse med miljontals utövare, något som märks på alla de motionslopp med tiotusentals deltagare, som till exempel Stockholm Maraton, Göteborgsvarvet och Lidingöloppet.

3876467-cross-country-running

Något som är viktigt när man är ute i spåret är att ha bra skor. Ett bra tips är att verkligen lägga ner lite tid och kanske även några extra kronor på att hitta ett par skor som passar och känns bra. Är man nybörjare kan det vara bra att fråga i affären vad som kan tänkas passa. I vissa sportaffärer kan man även testa sitt löpsteg och även få specialskor som är utformade helt efter ens egna fötter.

När man väl ska till och ge sig ut i spåret är det viktigt att man inte har för höga ambitioner från början, dels på grund av skaderisken, dels på grund av att man lätt tröttnar om man springer alltför mycket i början för det ska ju vara roligt och lustfyllt att ge sig ut och springa. Ett bra mål om man precis kommit igång med löpningen kan vara att satsa på att springa 5 km två gånger i veckan. Efter ett tag när man börjar få upp flåset ordentligt kanske ett av dessa pass kan innefatta en mil.
Mål är alltid bra att sätta upp oavsett vad det rör sig om, löpning är i detta avseende inget undantag. Ett bra tips kan vara att ha som mål att springa något av de stora motionsloppen.

Har man inte sprungit så länge är Göteborgsvarvet ett utmärkt alternativ. Loppet går runt om i centrala delarna av Göteborg och omfattar ett halvt maraton, det vill säga drygt 21 km. Göteborgsvarvet är relativt lättsprunget och innehåller inte alltför många stigningar.

Nöjer man sig inte med ett halvt maraton utan hellre vill ha ”the real thing” ska man självklart springa Stockholm Maraton. Här gäller det dock att vara vältränad och gärna ha sprungit några längre motionslopp innan. Att springa dryga 42 km är något som kräver sin man eller kvinna.

Vill man ha en riktig utmaning ska man givetvis springa Lidingöloppet. På grund av den tuffa och kuperade banan tycker många att Lidingöloppet är näst intill lika jobbigt som Stockholm Maraton trots att det ”bara” mäter 30 km.