Vikten av en bra sport-bh

För kvinnor är sport-bh:n ett av de absolut viktigaste plaggen under träningspasset. Dessa plagg kan ge mycket bättre förutsättningar för att låta en ge allt man har och träna utan begränsningar eller kompromisser.

Till att börja med är det värt att utforska varför detta egentligen är fallet. En grundläggande del av brösten är ligamenten som stödjer brösten och när dessa tänjs ut börjar brösten hänga mer. Graviditet och viktuppgång är två vanliga orsaker till att ligamenten töjs ut, men det kan även orsakas av träning om man inte har ett bra stöd.

Precis som så mycket annat när det kommer till träning är det viktigt att anpassa sport-bh:n efter den typ av träning man ägnar sig åt. Ju högre intensitet desto mer support kommer också krävas av bh:n.

Men det kan även påverkas av bystens storlek. Har man stora bröst blir man också mer beroende av en bh med ordentlig support även vid mer lågintensiva träningspass. För somliga har storleken varit ett sådan problem att vissa former av träning blir extremt jobbiga eller till och med omöjliga att utföra. Detta är situationer då bröstförminskning kan komma på tal. Och det finns flera fall av professionella atleter som genomgått en bröstförminskning av just denna anledning.

En stor anledning bakom vad som låter en sport bh göra sitt jobb utan att kännas obekväm är just materialets elasticitet. Saken är dock den att elasticitet är något som försämras med tiden och ju mer man använder den desto fortare går det. Rekommendationen är att byta ut en sport bh efter omkring ett års användning.

För den som aldrig provat en riktigt sport bh tidigare kan det komma som en överraskning hur mycket tightare den sitter än en vanlig bh. Speciellt de varianter som är rekommenderade för högintensiv träning då en viss komfort ofta måste offras för att uppnå optimal support. Samtidigt ska man inte uppleva att brösten börjar puta ut mot armhålan. Då har man val en för liten kupstorlek.