Småtricks för att röra sig mer

Ett hektiskt schema har sällan träningen inplanerat. Sådana fundamentala saker för hälsan får kliva bakåt så vi har mer tid på jobbet, med barnen och i soffan. Det är inte hälsosamt att välja att stressa istället för att träna. 

Det finn dock så många små knep man kan göra för få ut lite mer träning i vardagen. Varje liten extrarörelse är bra för kroppen och aldrig bortkastad tid.

Ta trapporna. Det är ett klassiskt knep som borde vara självklart när man inte har tid för gymmet. Använd alltid trappor när det alternativet finns. För extra konditionsträning kan man jogga uppför dem eller ta två trappsteg åt gången.

Försöka skippa buss eller bil till jobbet. Det är klart att många inte har gång eller cykelavstånd till arbetet men man kan kliva av bussen en hållplats tidigare och ställa bilen på en parkering lite längre bort. Sedan kan man ha en cykel som man använder för att ta sig halva vägen, sedan hoppas man på en buss eller samåker. Detta blir väldigt individuellt eftersom alla pendlar olika till jobbet så vissa alternativ går helt enkelt inte.

När du är hemma och bara slappar kan du passa på att se på teve medan du gör några push ups. Tävla med barnen om vem som kan göra flest. När du står vid spisen kan du gå på stället för att öka blodcirkulationen och få lite träning.

Som förälder kan man dock inte få bättre motion än att leka med barnen. Man behöver inte bara mysa i soffan för att ha trevligt. Ha snöbollskrig och dra runt barnen på pulka under vintern. Under sommaren kan man jogga bredvid småbarnen medan de lär sig att cykla och bada så mycket man bara kan. Vill man vara inomhus kan man leka kurragömma eller bara dansa lite.