Träna MMA

Förkortningen MMA kommer från engelskan och står för Mixed Martial Arts, alltså en blandning av flera olika kampsporter. Detta är en träningsform som är väldigt allsidig där hela kroppen tränas, en träningsform som även stärker dig på det mentala planet.

MMA

MMA tillåter det mesta och är fullkontaktinriktad. Reglerna tillåter dock inte att motståndarna nyper, klöser eller biter, inte heller att de petar varandra i ögonen samt att de sparkar eller slår varandra i underlivet. Sporten har på senare tid blivit mer renodlad, vissa farliga attacker har förbjudits och utövarna måste bära olika typer av skydd. Tacke vare den breda mixen av kampsportsstilar inom MMA är sporten en väldigt bra och allsidig träningsform.

Grunder

När det gäller grunderna i modern MMA går det bra att läsa mer på Svenska MMA Förbundets hemsida. Tanken med MMA är att erbjuda få tekniska begränsningar medan man samtidigt förhindrar att motståndarna skadar varandra. Boxning, brottning och grappling (exempelvis brasiliansk jiu-jitsu) är de stilar som bildar kärnan i modern MMA. De stora kämparna inom sporten har ofta en bakgrund i en viss gren av kampsport som brottning eller judo, men det går även att börja direkt med MMA utan tidigare kunskaper.

Kläder och utrustning

När du just kommit igång med MMA funkar det bra att bära vanliga träningskläder, gärna av material som ger dig så mycket rörlighet som möjligt. På en lite högre nivå är det bra att investera i mer renodlade träningskläder som flexibla shorts och olika kompressionsplagg tillverkade av avancerade material. Kompressionsplagg bidrar till att minska skaderisken då de värmer upp musklerna. De andas också bra, vilket gör att kroppstemperaturen regleras och du undviker att bli för varm. På Highwhey finns det möjlighet att beställa lämplig MMA-utrustning och även tillgång till en mängd olika typer av både snygga och praktiska kläder för att utöva sporten i fråga.

Utövarna av MMA måste idag vanligen bära tandskydd, benskydd och boxningshandskar. Suspensoar rekommenderas också.