När man pratar om att träna så är det nästan uteslutande den fysiska träningen genom löpning, styrketräning och andra fysiska aktiviteter som innebär att man måste röra fläsket lite. Men det krävs även träning för skallen för att lyckas med diverse saker och ting.
Kropp och knopp
Förr om åren så trodde man att det var muskler, hjärta och lungor som satte gränsen för hur mycket vi orkar, hur mycket man klarar av i fysiskt ansträngande situationer. Nu har man kommit fram till att så är inte fallet, faktum är att det är som med så mycket annat – att hjärnan sitter på den verkliga kontrollen för detta. För att beskriva det lite mer avancerat; det är inte faktisk mjölksyra eller brist på syre som tvingar oss att stanna av när vi är ute och springer, det är på vilket sätt hjärnan tolkar och uppfattar de olika signalerna som kroppen sänder ut – exempelvis då halterna av mjölksyra i musklerna och syre i blodet – det är vad som avgör hur trötta vi känner oss. Däremot så kan vi genom vår fysiska aktivitet lära hjärnan att kroppen kan hantera mer mjölksyra och att lungorna kan ta upp mer syre per andetag – och således orkar vi mer.
Hjärnaktiviteter
På samma sätt som den fysiska statusen på kroppen bör vara bra för oss så behöver även den mentala delen vara skärpt, både för de som vill lyckas inom exempelvis idrott och de som har arbeten där tankeverksamheten är viktig. Henrik Leman på GT uttrycker det ganska bra i sin blogg;
Smartaste spelaren går ofta längst, gör ofta störst skillnad. Och jag hävdar med bestämdhet att det är så här: läser du böcker som utmanar ditt tänkande, eller för den delen ser på intressanta dokumentärer på TV, i alla fall på något sätt vidgar dina vyer, lär dig att tänka annorlunda, utanför den berömda lådan – då är du bättre förberedd även på isen, på planen, eller var du nu utövar din idrott.
Det är kanske inte så konstigt att ofta så ser man att duktiga idrottare lyckas bra i exempelvis pokerturneringar. De har de verktyg som krävs även för att lyckas i situationer som just poker. Det är förmodligen en kombination mellan att de har en väl aktiverad hjärna, samtidigt som de är mycket vana att pressade situationer. Om vi tar en pressad situation i en fotbollsmatch och en pressad situation i en pokerturnering. I fotbollsmatchen ska du slå den avgörande straffen inför kanske miljoner tv-tittare. I pokerturneringen så handlar det om du ska gå all in och eventuellt vinna eller förlora allt.
Det som händer i den situationen är att idrottaren har förmågan att handla rationellt och självsäkert även i den pressade situationen, det beror exempelvis på att signalsubstanserna som hjärnan skickar ut i kroppen till att agera efter – inte beter sig på samma sätt som exempelvis för någon som är stressad i situationen.